top of page

TARSUS ÅžELALESÄ° TURÄ°ZM TESÄ°SÄ°

Lokasyon: Tarsus
Proje tipi: Karma
Ä°ÅŸveren: Mersin BüyükÅŸehir Belediyesi
Proje yılı: 2022
Ä°nÅŸaat alanı: 6500 m²
Arsa alanı: 10450 m²
Durumu: Ulusal Yarışma 1. Ödül

Proje Ekibi: 
Kemal Bal, Nil Bıçak, Erol Kalmaz, Arzu Güler, Ä°dil Bayar, Berivan Güzel,

Doruk Kemal Kaplan

1. Ödül

KUCAK

 

“Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan” Anadolu’nun bereketli Çukurova’sını nasıl sarıyorsa Toroslar; bundan ilhamla bina, billurdan bir Åžahmeran gibi Berdan Irmağını kucaklar, ondan aldığıyla ona nimetler sunar; ÅŸelalenin ÅŸarkısına iki baÅŸtan ezgiler katar.

 

Bina

Projenin varlık nedeni Berdan Irmağına atılmış düÄŸümdür: ÅŸelale. YerleÅŸim, ÅŸelaleyi odağına alan bir yay ÅŸeklinde belirdi. Bu yay ile ÅŸelale ekosistemi çevre taşıt yollarından soyutlandı. Su kenarı kendi dinginliÄŸinde saklı tutuldu ve bir iç bahçeyle geniÅŸletildi.

​

Kuzey/Mimar Sinan Bulvarı ve doÄŸu/Åželale Bulvarı yönleri araçlı kamusal geliÅŸler için düzenlendi. DoÄŸu yönünden açık hava sahnesinin, batı yönünde ise çok amaçlı salon, restoran ve açık havuz iÅŸlevlerinin servis giriÅŸleri saÄŸlandı.

 

Yay biçimindeki binanın ortasına bir avlu önerildi. Åželale ekosistemi parsele doÄŸru yayılma alanı buldu. Akdeniz meyve aÄŸaçları ile donatılmış bu bahçe ile yeni bir odak yaratıldı. Restoran ve iki adet dükkân avlu etrafında kümelendi.

 

Hemzemin iliÅŸki isteyen havuz iÅŸlevi ile açık hava sahnesi zemin kotta, avlunun iki yakasına, yayın iki ucuna yerleÅŸtirildi. Açık hava sahnesinin örtüsü binanın arkitektoniÄŸi içinde çözüldü. Havuz, rekreatif amaçlı açık bir havuz olarak tasarlandı. Her iki iÅŸlevin servis mahalleri aynı kotta kolay eriÅŸilir yakınlıkta çözüldü.

 

Çok amaçlı salon yapının ortasından giriÅŸ almak üzere, yayın havuzun bulunduÄŸu ucunda, bir üst kota yerleÅŸtirildi. Salon, fuayesiyle birlikte tekil bir mekâna dönüÅŸecek ÅŸekilde çözüldü; bahçe tarafında ve binanın nihayetinde sürekli bir balkonla çevrelendi. Ä°htiyaç duyulan sahne arkası mahaller bir dizi halinde bina yayının dış çeperi boyunca yerleÅŸtirildi. Bu servis aksı üzerinde bir balkon katı çözüldü. Salonun çeÅŸitli iÅŸlevlere göre tefriÅŸ deÄŸiÅŸimi için servis aksı çeperince depolama niÅŸi oluÅŸturuldu. Servis asansörü ile bodrum kat deposuna eriÅŸim saÄŸlandı. Kulis giriÅŸi için bina servis sırtından bağımsız bir giriÅŸ düzenlendi.

 

Kısmi bir bodrum kat yapılarak teknik mahallere yer ayrıldı. GeniÅŸ çukur bahçelerle personel hacimlerine temiz hava ve doÄŸal ışık alındı.

 

Tüm iÅŸlevler (havuz, restoran, dükkân, salon ve açık hava sahnesi) bahçeye dönük bir yarı açık revakla birbirine baÄŸlandı.

 

TaÅŸ köprü aksı bina giriÅŸ aksı ile örtüÅŸtürüldü. Bahçe yolları bu ana aksa eriÅŸtirildi. Tarsus kent merkezi yönünden geliÅŸleri taşıyacak bu asal aks, köprü kemerleri ile suyun üzerinden geçer ve kemerli bir revakla çevrili meyve bahçesine eriÅŸir.

 

Açık araç otoparkları alanda üç ayrı yere dağıtıldı, böylece peyzaj lekesi olarak araç kümeleri küçültüldü ve yollara araç yoÄŸunluÄŸu pay edildi.

 

Seyir Terasları

Ä°lke olarak, halihazır seyir terasları için yapılmış parke taşı döÅŸemelerin kaldırılması ve ırmak yatağındaki adaların doÄŸal örtülerinin açığa çıkarılması benimsendi. Açığa çıkan doÄŸal zemin üzerine daha seyrek olmak üzere hafif, çelik karkasla yükseltilmiÅŸ ahÅŸap seyir platformları önerildi.

 

Irmağın proje parseli yakası boyunca süren ve meyve bahçesinin güney ucundan geçecek bir doÄŸu-batı peyzaj parkuru yaratıldı. Seyir terasları örüntüsü bu parkurla iliÅŸkilendirildi. Parkur, batı yönünde sürdürüldü. Karşı kıyıda bulunun Haydar Aliyev Parkına paralel öngörülen peyzaj alanının omurgası olarak çalıştırıldı.

 

Irmak çevresindeki yeme-içme alanları korunarak, yapı malzemesi niteliklerinin iyileÅŸtirilmesi önerildi. Büyük ada parçası üzerindeki kafe yapısı, meyve bahçesi perspektifini ÅŸelaleye açmak amacıyla kiosk ölçülerine getirildi.  Adadaki KaracaoÄŸlan heykeli yüzü ÅŸelaleye döndürülerek adanın kuzey kıyısına taşındı. 

 

Orta Avlu

Bir meyve bahçesi olarak kurgulanan orta bahçe, ilkbahar aylarında açan kokulu çiçekleriyle ziyaretçileri Akdeniz’in geleneksel bahçe kültürüne davet eder. YürüyüÅŸ yolları ve oturma elemanları, bahçenin keÅŸfedileceÄŸi ara kesitler sunar. Citrus aurantium (Turunç), Citrus reticulate (Mandalina), Citrus paradise (Greyfurt), Citrus limonum (Limon), Eriobotrya japonica (Yeni Dünya), Punica granatum L. (Nar) ve Citrus sinensis (Portakal) aÄŸaçlarının oluÅŸturduÄŸu bahçe iç mekândan gelen akslarla ziyaretçileri dışarı taşır. Mikro iklimsel konfor ortamı sayesinde yaz aylarının sıcak günlerinde gölgelik bir alan yaratırken aynı zamanda hoÅŸ kokulu çiçekleri ve meyveleriyle çeÅŸitli kuÅŸ türlerini de bu habitata davet eder. Orta avlunun tasarım kararında belirleyici unsur doÄŸal ve kültürel peyzajı bir arada sunmak olmuÅŸ, bu anlamda bitkisel tasarımda doÄŸal bitkilendirme tasarımı tercih edilmiÅŸtir. Oturma alanları, yer yer açılan ve gizli bir köÅŸeye dönüÅŸen meyve aÄŸaçlarının arasına yerleÅŸtirilmiÅŸ, böylece kimi zaman kendi başına kalmayı kimi zamansa grup halinde vakit geçirmeyi olanaklı kılar.

 

Åželale Ekosistemi

Orta Avlu, konser alanı ve yeme içme alanları arasında köprü oluÅŸtururken Tarihi TaÅŸ Köprü’ye uzanan ana aksla ziyaretçileri ÅŸelale ekosistemini keÅŸfetmeye davet eder. Åželale ekosistemi, bahar aylarında yoÄŸun debisiyle akan Berdan çayı tarafından ÅŸekillendirilmiÅŸ taÅŸlarla görkemli bir manzara sunar. Günümüzden 23-5 milyon yıl öncesinde oluÅŸan konglemara taÅŸlar, sürekli olarak suyun akışıyla ÅŸekillenmeye devam eder. Bitki örtüsünü oluÅŸturan aÄŸaçlar bu ÅŸelale ekosistemine uyumlu bir yaÅŸam göstererek kimi zaman taÅŸların arasından kimi zamansa suyun içinde küçük bir toprak yüzeyinde kendini gösterir. Okaliptüs aÄŸaçları ve Çınar aÄŸaçları diÄŸer çalı ve bitki türleriyle ÅŸelalenin görsel manzarasını oluÅŸturur. Ä°ÅŸte ziyaretçiler, farklı kotlardaki ve yönelimlerdeki ahÅŸap platformlar yardımıyla bu manzarayı izlemeye davet edilir. Ä°kincil bir köprü ve Tarihi TaÅŸ Köprü ile ÅŸelalenin güney kıyısına geçebilen ziyaretçiler burada, farklı bir perspektiften ÅŸelaleyi ve yapıyı görme fırsatı bulur. Oturma ve uzanma birimleriyle seyir terasları, gözlem kulesi, balık tutma birimleri ve aÄŸaç arası yürüyüÅŸ yolları burada devam eder.

 

Dere Koridoru

Dere aksı boyunca doÄŸal peyzaj dokunun yeniden alana kazandırılması amaçlanmış olup ziyaretçilerin ince yürüyüÅŸ akslarıyla alanı kullanması saÄŸlanmıştır. Mevcut peyzajdaki parçalanan bitkisel dokunun dere koridoru boyunca yeniden onarımı önerilmiÅŸtir. Öte yandan dere koridoru boyunca oyun, kuÅŸ gözlem ve küçük ölçekli buluÅŸma istasyonları oluÅŸturulmuÅŸtur. Bu istasyonlar, kullanıcıların kontrollü bir ÅŸekilde dere koridoruyla etkileÅŸimini saÄŸlarken aynı zamanda buluÅŸma, dinlenme, kuÅŸ türlerinin gözlemlenmesi gibi rekreatif ihtiyaçlarını karşılamaya da yönelik tasarlanmıştır.

bottom of page