top of page

Ä°BB KÜLTÜR VE SANAT ODAÄžI

Lokasyon: Ä°stanbul, Ünalan
Proje tipi: Kültür Merkezi
Ä°ÅŸveren: Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi
Proje yılı: 2023
Ä°nÅŸaat alanı: 49000 m²
Arsa alanı:  17000 m²
Durumu: Ulusal Yarışma 2. Ödül

Mimari Proje Ekibi: 
Kemal Bal, Nil Bıçak, Erol Kalmaz, BüÅŸra Yavuz, Beril Yavuz
Danışmanlar:
Arzu Güler (Peyzaj Mimarı), Onur Topönder (Ä°nÅŸaat Mühendisi)
Ahmet Boybada (Makina Mühendisi), Rıza Ä°nce (Elektrik Mühendisi)
BaÅŸak Tekin (Mimar)

2. Ödül

PASAJ VE AVLU

KONUDAN EVVEL YERE DAÄ°R

Yarışma alanı, mahalleden iki sokakla çevrili: doÄŸuda Baraj Yolu Alt sokağı, batıda Deren sokak. Ä°bb Åžehir Rehberi, 2006/Ortofoto’da iki sokak güneydoÄŸuda buluÅŸuyor. Metro inÅŸaatı müdahalesinden sonra Deren sokak kesiliyor, yarışma alanı dik bir ÅŸevle çevresinden soyutlanmış bir platoya dönüyor. Ne yazık ki üzerinde pek çok aÄŸaç taşıyan bu yeÅŸil plato, diÄŸer sokak cephesinde de yürünemez bir ÅŸevle kaldırımdan ayrılıyor.

Alanın kuzeyinde topoÄŸrafyaya sert çizgilerle Ä°gdaÅŸ Ä°kmal MüdürlüÄŸü yerleÅŸmiÅŸ. On iki katlı KiptaÅŸ blokları ile Ä°gdaÅŸ arasında Ä°bb mülkiyetinde bol aÄŸaçlı girilemez bir alan kendi halinde yaşıyor. Kuzeybatıdaki lise ile parsel arasında Hazineye ait eÄŸimli topoÄŸrafya ise pek çok müdahale görmesine raÄŸmen, kıvrımlı merdivenleri, açık amfisi ve dizi aÄŸaçları ile hala deÄŸerini koruyor.

Alanın diÄŸer iki yüzü, bahsi geçen mahalle ölçeÄŸi ve topoÄŸrafya karakterinden bambaÅŸka bir atmosferi soluyor. Ä°stanbul'un hızlı ve büyük hali, dingin ve küçük parçalarından birini sıkıştırıyor.

 

SOKAÄžI ÇOÄžALTMAK: PASAJ

45bin m²’lik program ölçeÄŸini insan ölçeÄŸine getirmek projenin çözmeye çalıştığı düÄŸümdü. Aynı anda yüzlerce insanın belirli takvimde kullanacağı büyük ölçekli iÅŸlevler(iki salon) ile gündelik hayatta sürekli ve esnek kullanılacak blackbox, kütüphane, atölyeler, restoran ve kafe gibi küçük ölçekli iÅŸlevleri görece birbirinden bağımsız halde çalışır kılmak için alternatif bir sokak/pasaj yarattık. Bu sokak/pasajı, +30.50 kotundan gelen Deren sokak ile parselin kuzey noktasında +20.00 kotunu tutan Baraj Yolu Alt sokağını baÄŸlayabileceÄŸimiz bir rotanın kesiÅŸim noktasından baÅŸlatıp, E-5 cephesindeki metro çıkışına açtık. Büyük ölçekli bir yapı kompleksini sokak ölçeÄŸine getirmeye çalıştık. Baraj Yolu Alt sokağının alternatif sokaÄŸa/pasaja girildiÄŸi kotta bir cephede Ä°bb bünyesindeki iÅŸletmelerin dükkanlarını(Halk Ekmek, Ä°stanbul Çiçekçisi, Kooperatif Market, Beltur bife ve dondurmacısı), karşı cephesinde bir restoran-kafe yerleÅŸtirerek bir mahalle çarşısı hayal ettik. +16.50 kotundaki alternatif sokaÄŸa/pasaja, bir yüzde kütüphane ve ortak çalışma alanlarını, karşı yüzünde büyük ve küçük salonların giriÅŸ ve fuayelerini açtık.

​

TEPELER VE AVLU

Biri Ä°bb diÄŸeri Hazine mülkiyetindeki bakir topografyayı  +26.50 kotuna doÄŸru sürekli bir peyzaj lekesi olarak düÅŸündük. YapılaÅŸmayı bu kotun altında tuttuk. Sözü geçen farklı mülkiyetlerdeki alanların da katılmasıyla orta avlunun çevre mahalleler için geniÅŸçe bir soluklanma bölgesi olacağını hayal ettik. YapılaÅŸma için taşınması gereken saÄŸlıklı aÄŸaçların da mevcut peyzaja katılacağını öngördük. KomÅŸu iki alanı halihazır deÄŸerleriyle (patikalar, aÄŸaçlar, merdiven ve amfi) vaziyet planına dahil ettik. Orta avluyu ise E-5’e doÄŸru yapı ile çevreleyerek daha tanımlı ve korunaklı hale getirdik. Büyük avlu döÅŸemesinde farklı perspektifler vermek, yoÄŸun E-5 gürültüsünü önlemek, görece mahremiyet saÄŸlayacak niÅŸler oluÅŸturmak ve farklı bitki ve hayvan türlerinin yaÅŸayabilme imkanlarını çoÄŸaltmak için topografik tümsekler önerdik. Avludaki hayatı canlı tutmak ve etkinliklerin açık havaya taşınmasını saÄŸlamak amacıyla blackbox’ın avluya açılmasını istedik. Bir yanda blackbox kütlesi diÄŸer yanda atölye ve restoran kütleleri ve binanın çizgisinde yarı açık geçiÅŸ alanlarıyla çevrelenen avluda, çocuk oyun alanları, bitki adaları, sığ havuzlar, oturma birimleri vb. tasarlayarak farklı gün ve saatlerde farklı kullanıcıların uÄŸrayacağı ve karşılaÅŸacağı imkanları aradık. Peyzaj kotuna otopark kotlarıyla birlikte metro çıkış ve alternatif sokak/pasaj kotu olan +16.50/+17.00 kotlarından engelsiz ve tamamen kamusal eriÅŸimi mümkün kıldık. Yapı imgesinin en belirgin parçası olan konsol kütlede sözü edilen kamusal çekirdeklerle eriÅŸilen ve peyzaj kotuna da açılabilen sergi hacimleri yerleÅŸtirdik.

 

SALONLAR VE SERVÄ°S

Büyük ve küçük salonları aynı giriÅŸe sahip fakat farklı kotlarda süren fuayelerle tek yüksek hacimde çözdük. Büyük salonunun fuayesini bir alt bahçeye açarak doÄŸal hava ve gün ışığı alma imkanını artırdık. Küçük salonun fuayesini ise alternatif sokak/pasaj boyunca sürdürdük. Servis giriÅŸi (sahne arkası hacimleri ile), sanatçı giriÅŸi, tır ve otopark giriÅŸlerini plan ÅŸemasında mahalle dokusunun olmadığı yol aÄŸlarıyla çevrelenen batı yakasında çözdük. Deren sokağın taşıt yolunu otopark ve tır çıkışını vermek üzere batı yönünde tek yön olarak düzenledik.

​

Ä°ÇERÄ°K VE BÄ°ÇÄ°M
Mimari tektoniÄŸin, sahne, sahnelenen ve tanık olan arasındaki sınırları hep sokaÄŸa ve peyzaja doÄŸru açma niyetimize eÅŸlik etmesinin çokça yolunu aradık. Sonunda tıpkı oyun’un heyecandan dinginliÄŸe akışı gibi alçalıp yükselen, dansı çaÄŸrıştıran kıvrımlı çizgilerle, ÅŸehre içindekinden haber veren bir heykel yonttuk.

​

KILAVUZ

Kentler durmaksızın büyüse de adımlarımız hala bir metre.

Pasaj ve avlu: Ne eskimez ÅŸeyler!

Ve kaldırım kadar herkesin!

bottom of page