top of page

Ä°TÜ Ä°ÅžLETME FAKÜLTESÄ°

Lokasyon: Maçka, Ä°stanbul
Proje tipi: EÄŸitim
Ä°ÅŸveren: Ä°TÜ RektörlüÄŸü
Proje yılı: 2019
Ä°nÅŸaat alanı: 25000 m²
Arsa alanı: 10000 m²
Durumu: Ulusal yarışma, 1. Ödül

Proje Ekibi: 
Kemal Bal, Nil Bıçak, Erol Kalmaz, Özgün Yücetürk, Emine TuÄŸçe Tutar, Umut Nuri Karaer, Kemal Doruk Kaplan, Ergin Kalmaz, Demet Satı, Ali Gürer

1. Ödül

YÜZYÜZE

Kent Ä°çi-Kent Çeperi ve Üniversite

Formel eÄŸitimin son basamağı olarak üniversite, bireyin kent hayatına aktör olarak katılmaya hazırlığın mekanını temsil eder. Ülkemizde üniversiteler, yüklendiÄŸi programın nitelik ve niceliÄŸi nedeniyle kendi başına küçük ölçekte bir kent parçası olarak tanımlanabilecek kampüsler biçiminde kentin görece çeperlerinde konumlandırılmışlardır. Kökleri Cumhuriyet öncesine uzanan üniversiteler ise bugün büyüyen kent ağının merkezinde kalmışlardır. Bu yakın iliÅŸki, çeperdeki bir üniversite kampüsünden farklı olarak ÅŸehir dokusunun içinde kalan üniversite yerleÅŸkesinde kentin gündelik hayatıyla yüzyüzeliÄŸinden dolayı baÅŸkaca potansiyeller vaadeder.

​

Sokak ve Üniversite

 Ä°TÜ Ä°ÅŸletme Fakültesi, çevresindeki diÄŸer üniversite yapılarıyla birlikte Ä°stanbul’un yoÄŸun konut/ticaret/rekreasyon bölgesinin merkezinde, açıldığı Süleyman Seba Caddesi’nin bitiÅŸik nizam apartmanların komÅŸusu olarak iÅŸler durumdadır. Proje alanı Maçka Parkı, TeÅŸvikiye çıkışı ve Ä°TÜ YDY binasının giriÅŸinin bulunduÄŸu +61-63 kotu ile BeÅŸiktaÅŸ sahilinden Maçka’ya çıkan yolun bitiminde, yıkılması planlanan mevcut bina giriÅŸinin açıldığı +52-53 kotlarına sahiptir. Bu iki kot, mevcut Ä°ÅŸletme Fakültesi Karakol binası önünden kat edilen dış çeper bir dolaşımla baÄŸlanmaktadır. Proje, bu iki kotu kamusal bir aksa dönüÅŸtürerek üniversite kampüsünün iç çeperinden baÄŸlamayı önermektedir. Tasarı, Seba caddesinden çıkan aksı bünyesine dahil eder, Maçka Silahhanesi çeperince TeÅŸvikiye’ye ulaÅŸtırır. Yapı, tarihi karakol binası ile kendi arasında caddeye doÄŸru geniÅŸleyen bir kamusal alan var eder. Üniversite ile sokak yüzyüzedir. Üniversite giriÅŸleri önerilen kamusal aksa komÅŸu olan ve bu kottan 1 m aÅŸağıya yerleÅŸtirilen bir avludan saÄŸlanır. Sınır kot farkı ile hissettirilir. Binaya giriÅŸ programlarını üstlenen avlunun, aynı kottaki Talimyeri Sokağına yaslı bölümü çökertilerek, doÄŸal ışık ve temiz hava eriÅŸimi olan mekân adedi artırılır. Büyük amfiler bu alt kot avlusu etrafında kümelendirilir. 

​

Kamusal ve 7/24

Fakültenin konferans, seminer, sergi vb. kamuya dönük iÅŸlevleri ile 7/24 yaÅŸayabilecek kütüphane ve ortak çalışma iÅŸlevlerini bağımsız kılmak üzere, giriÅŸ avlusundan ikincil bir eriÅŸim önerilmiÅŸtir. Üniversitenin gece gündüz kullanımında bir ekonomi saÄŸlanması amaçlanmıştır. Kamuya açık konferanslar, seminerler, gösterimler üniversite giriÅŸ ve programına yük getirmeksizin çözülmüÅŸ, böylece bu yöndeki giriÅŸimlerin desteklenmesinin mekânsal karşılığı üretilmiÅŸtir.

​

Korunacak AÄŸaçlar

10 Numaralı yerinde korunacak aÄŸaç, oluÅŸturulan ana yaya aksının ortasındadır. Öneri yapı sözkonusu aÄŸaca teÄŸet olacak ÅŸekilde Seba Caddesi’ne doÄŸru yayayı davet etmek üzere kırılarak vücut bulur. Yerinde korunacak aÄŸaç ile yapı sınırının ekonomik kullanımı öneriyi mevcut alanına ait kılmaktaki odaklar olmuÅŸlardır. Seba caddesindeki aÄŸaç dizisi (5,6,7,8,9,18 ve 19 nolu aÄŸaçlar) yerinde korunarak Seba caddesi ile üniversite avlusu arasında doÄŸal bir sınır oluÅŸturmalarının potansiyeli sürdürülmüÅŸtür. Seba’ya komÅŸu 1,2,3,4,20,21 nolu aÄŸaçlar ile içerde kalan 11,12,13,14,15,16,17 nolu aÄŸaçların taşınarak Maçka kampüsü içindeki peyzaj alanlarına dikilmesi önerilmiÅŸtir.

​

Tarihi Karakol Binası-Yeni Yapı: +63.36 Kotu

Tarihi Karakol binasının fakültenin belleÄŸindeki deÄŸeri projenin diÄŸer bir odağıdır. Proje Seba caddesine doÄŸru apartmanlar dizisinin gabarilerine inerek sokak ölçeÄŸini sürdürürken, Tarihi karakol binasının kente bakan cephesini de denize doÄŸru açık bırakır. Maçka’ya doÄŸru çıkarken, son apartman katedilene kadar, göz Tarihi karakol binasını görür. Talimyeri sokağına varıldığında tarihi Karakol binası, apartman dizisinin gabarisinde yeni yapı ile birlikte kadraja girer. 

Tarihi karakol binasının cephe verdiÄŸi Seba caddesinde alçak kalmak, parselin Maçka yönünde yükselmeyi gerektirmiÅŸtir. Buradaki yapılaÅŸmanın karakterini de Karakol binasının plan ÅŸeması/iç dolaşım aksı belirlemiÅŸtir. Yeni yapı Karakol binasının koridorunu sürdürerek deniz yönünde açar. Sokak kotunda üniversite ile kent yüzyüzeyken, +63.36 kotunda Karakol binasını da dahil ederek üniversitenin iç programı yüzyüzedir. Derslikler, ofisler ve kütüphane kendi çeperlerine sahip olarak yanyanadır. +63.36 kotundaki karşılaÅŸma, üst kotlarda daha belirgin sınırlara eriÅŸir. +70.20 kotuyla beraber, Karakol ile yeni yapıyı +63.36 kotunda baÄŸlayan dolaşım aksının bir yanında derslik bloÄŸu yükselirken diÄŸer yanında Seba’ya bakan ofis bloÄŸu yerini alır. Koridorun denize doÄŸru açılması koridor bitiminin geniÅŸleyerek birer ortak alana dönüÅŸmesine imkân vermiÅŸtir. Tüm ofis ve dersliklerin temiz hava ve doÄŸal ışık alması için teraslar ve iç avlular oluÅŸturulmuÅŸtur. 

​

Karakol Binası ve 1956

Karakol binasının Ä°TÜ’ye devriyle birlikte betonarme ve çelik uygulamaların ardından bina bir üniversite mekânı olarak kullanılagelmiÅŸtir. Projede, binanın zemin kat koridoruna doÄŸal ışık almak üzere 1956 yılında yapılan cam tuÄŸla döÅŸemenin kaldırılması önerilmiÅŸ, gün ışığı doÄŸrudan zemine ulaÅŸtırılmıştır. Bu kararla birlikte aynı tarihlerde yapılan betonarme kolon dizisinin koridordan okunabilmesi ve kaldırılan orta döÅŸemeyle birlikte iki kat boyunca çatı ışıklığı ile aydınlatılması mümkün kılınmıştır. Derslik çeperleri kolon dizisinin ardına çekilmiÅŸ, yapılan radikal 1954 müdahalesinin tekrara dayalı kuvveti mekânda okunur kılınmıştır. BeÅŸik cam çatı ile koridor arasındaki metal karkaslı cam döÅŸeme de sökülerek, iki kat boyunca aydınlık bir galeri yaratılmıştır. 1954 müdahalelerinin mekân kurucu öÄŸeleri korunurken, doÄŸal ışık alma hedefi daha etkin önerilerle sürdürülmüÅŸtür. 1.Katta galeri açmanın imkanını ofis ve toplantı salonu olarak kullanılacak her iki kanattaki mekanların çeperlerinin yeni iki koridor oluÅŸturabilecek ÅŸekilde geri çekilmesi saÄŸlamıştır.

Karakol binasının iÅŸlevlendirmesindeki temel karar, yeni binayla birlikte çalışan zemin kotunun derslikler, üst katın ise enstitü ve dekanlık olarak belirlenmesidir. Görece alçak olan ve az ışık alan bodrum katın bir kısmında arÅŸiv, depo ve teknik alan çözülmüÅŸtür. Yeni binaya bakan yüzünde zemin kattaki izdüÅŸümünde planlanan öÄŸretim üyeleri dinlenme salonuna yeni bir iç merdivenle inilen ve buradan +60.32 kotundaki ön bahçeye çıkılan bir mekân önerilmiÅŸtir. Bu mekan, zemin kattaki dinlenme salonuyla birlikte çalışacak daha sakin ve loÅŸ bir dinlenme/okuma alanı olarak düÅŸünülmüÅŸtür. Bu kottaki teras yeni binaya doÄŸru balkonlaÅŸacak ÅŸekilde sürdürülmüÅŸ, eski ile yeni arasında bir yüzyüze geliÅŸ denenmiÅŸtir. Bodrum katın Silahhaneye bakan cephesindeki bağımsız giriÅŸ kullanılarak, Maçka Kampüsü fotoÄŸraf, belge vb. envanterin sergilenebileceÄŸi kamusal bir mekân önerilmiÅŸtir. Maçka parkından gelen aks Karakol binasının çeperinden uzaklaÅŸtırılarak, bodrum kat cepheleri +60.32 terasıyla çevrelenmiÅŸtir.

Karakol binası girişindeki karakteristik mermer kolonlar, yeni yapının giriş avlusunda mantar başlıklı betonarme kolonların varedilmesinin arkitektonik arkaplanını beslemiştir.

​

Kütüphane ve Üniversite

Kütüphane programı, projenin diÄŸer bir odağını oluÅŸturur. Kütüphanenin tüm üniversite programında merkezi bir deÄŸere sahip olduÄŸu/olması gerektiÄŸi düÅŸünülmüÅŸtür. Bu baÄŸlamda Karakol binasının zemin kotu ile yeni yapının izdüÅŸüm alanının en büyük m2’ye ulaÅŸtığı +63.36 kotu kütüphane ile sonlandırılmıştır. Bu sonlanış kütüphane kotunun sokaÄŸa doÄŸru bir alt kota inerek, Seba caddesine ve konut bölgesine üç kat yüksekliÄŸinde bir mekân açarak vurgulanmıştır. Kütüphaneden sokaÄŸa yaklaÅŸan bu kota mekân boyunca amfi merdivenle eriÅŸilir. Amfi kütüphane çalışma alanını alt kota taşır, farklılaÅŸan okuma cepleri, çalışma kotları ve dinlenme yüzeyleri sunar.

​

Teras park

Seba caddesi boyunca apartman dizisinin gabarisinde kalan yapı, +70.20 kotunda kente yeÅŸil bir teras açar. Yeni bina ve tarihi Karakol binasının toplam kütlesinin merkezinde üç yönden kente bakan 1200 m²’ye yakın büyüklükte bir peyzaj alanı, üniversitenin en yoÄŸun +63.36 kotunun üzerini örter.

bottom of page